Bakterie převezou smrt

30.12.2019
Citace:
Günther, S.D., Fritsch, M., Seeger, J.M. et al. Cytosolic Gram-negative bacteria prevent apoptosis by inhibition of effector caspases through lipopolysaccharide. Nat Microbiol (2019) doi:10.1038/s41564-019-0620-5
Zdroj
Mikroskopický snímek bakterií rodu Shigella ve stolici. Bakterie jsou ty čárky, kulaté útvary jsou tělní buňky, foto Centers for Disease Control and Prevention Publich Health Image Library [Public domain].

Bakterie se před imunitním systémem napadeného organismu mohou skrýt uvnitř buněk, kde se v klidu množí. Nicméně i proti tomu existuje obrana - apoptóza, programovaná buněčná smrt. Organismus nakažené buňky cíleně hubí, takže bakterie zahynou spolu s nimi. Shigella flexneri, jeden z původců shigelózy (bakteriální dysenterie neboli úplavice), apoptózu zastaví. Využívá k tomu speciální lipopolysacharid, který blokuje enzymy zvané kaspázy, klíčové pro spuštění apoptózy.

Shigella flexneri, gramnegativní tyčinková bakterie, způsobuje shigelózu skupiny B, jednu ze čtyř typů shigelóz (A - D), které způsobují různé druhy rodu Shigella. Všechny po namnožení v tenkém střevě napadají sliznici tlustého střeva. Shigellózy postihují celosvětově 200 milionů lidí ročně, z čehož 600.000 zemře. Jde o výlučně lidskou nákazu. U nás nejde o časté onemocnění, ročně lékaři zaznamenají asi 400 případů, přičemž u 20% z nich k nákaze došlo v cizině. Zdrojem infekce je nakažená osoba nebo kontaminovaná strava. Jde o typickou nemoc špinavých rukou, jejímuž šíření brání základní hygienická opatření.

 
Odeslat komentář k článku "Bakterie převezou smrt "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bakterie převezou smrt " e-mailem

Diskuse/Aktualizace